Kumpulan Geguritan SMA Terbaru

In Fiksi, Materi

Edusiana.com – Berikut ini adalah kumpulan geguritan bahasa jawa atau biasa disebut dengan antologi Geguritan Bahasa Jawa. Kumpulan geguritan ini diambil dari hasil karya tulis siswa yang telah di cek originalitasnya sehingga layak untuk di upload di edusiana.com.

Semoga kumpulan geguritan ini dapat bermanfaat untuk anda semua, silahkan kirimkan artikel anda untuk di muat di edusiana melalui email edusiana@gmail.com

 

Ibu

Katresnanmu ora bisa diganti

Layanan sampeyan kaya sinar srengenge

Sampeyan kurban kabeh kanggo anakmu

Sampeyan tegese kanggo kula

Ibu

Sampeyan ora kelingan sayah kanggo ngurus kula

Sampeyan tansah ana ing sisihku

Sampeyan tansah menehi saran kanggo kula

Kanggo ngolehke masa depanku

Matur suwon ibu

Andang Triantoro(07)X IPS-1

 

Kanca smp

 

Awal ketemu

Ora saling kenal

Isen kui seng tak rasakake

Dino kliwat dino dilewati bareng

Banjur kenal kita ora bisa dipisahake

 

Kelas 7,8,9 kanca bedo-bedo

Nanging sikape ora brubah

Gegojekan nesu lan onek-onekan

Aku kangen kui

Nalika ana sing nesu

Ana sing misahake

3 tahun bareng

Angel dipisahake

Saiki wis ora bareng meneh

Amarga ngejar cita-citane dewe

Muga kita bisa sukses bareng

Rr Berliana Widya Agatha    X IPS 1

 

IBU

 

Panjenengan engkang nglaeraken kula

Rino wengi makarya tanpa rasa kesel

Tansah kuat tanpa sambat

 

IBU

 

Panjenenganipun tetep sabar ngadepi ndhableke anakmu

Ngobati nalika aku lara

Nyemangati nalika aku tanpa daya

 

IBU

 

sedanten pengorbanan lan jasane panjenenganipun

Mboten saged diganti kalih nopo mawon

Tresnaneng panjenengan mboten enten tandingane

 

Affi suryaningsih / XS1

 

Ingkang palepyanaken

Manah alit berbisik

Katur wangsul ingipun

Setunggal lewu sesal dipunngajeng mripat

Kadoa menjelma

Kala kula gumujeng

Kala nyukani sampeyan dosa

 

Ooooh… ngapuntenaken

Raos sesal didasar manah

Mendel mboten purun kesah

Kumedah-kedah kula mlajar saking kenyatan punika

Nateju nyobi katur sembunyi

Nanging esemmu tetep mengikuti

Devi qusnul qotimah / X IPS 1

 

Buku……

Sampeyan Sumber elmu

Ngendi aku sinau lan maca

Saka aku ora ngerti nganti aku ngerti

Buku….

Halaman kanthi halaman

Lembar kanthi lembar

Aku waca kanthi serius

Nganti aku lali waktu

Maturnuwun buku…

Birrul adinni /X IPS 1/11

 

Kali opak

-Dawamu mbelah jogja

-Sirahmu ning gunung merapi

-buntutmu ing laut selatan

-manfaatmu langkung kathah kangge jogja

-ananging kathah sing ngrusak atimu

-ana sing mbuang sampah sembarangan

-ra kebayang rasa atimu

-nanging tasih kathah sing butuh manfaatmu

-kali opak jasamu kangge uripe wong jogja tansah kathah

-wong durung ngrasakke murkamu

-murkamu tansah nyengsaraake wong jogja

frandivon d.k

 

Ibu..

Sampeyan kaya lampu ing atiku

Sampeyan berjuang kanggo aku

Sampeyan mbudidaya urip kanggo aku

Ibu..

Sampeyan kaya embun esuk

Sing nylametke nyawa iki

Pepadhangmu kaya bintang ing langit

Kang ngrenggani wengi kang peteng

Amanda Salsabila \\ X IPS 1

 

IBU

Panjenengan ingkang sampun nglairaken kula

Panjenengan ingkang sampub ngrumat kula

Uga panjenengan ingkang tansah nresnani kula

Ibu…

Panjenengan ingkang tansah mbanting tulang

Esuk, awan, bengi panjenengan tansah makaryo

Umpama sirah dadi sikil, lan sikil dadi sirah

Mbonten panjenengan perdulikaken

Sing penting anakmu bisa sekolah

Adus kringet mbendinane

Ragamu sing wis kesel

Nanging panjenengan ora tau nunjukaken rasa keselmu

 

Mugi-mugi ibu tansah sehat lan panjang umur

Supaya bisa ndelok anakmu sing wis sukses

Sekar Ayu (23) / X IPS 1

 

Omahku

Anggonku lan keluargaku ngiyup

Anggonku lan keluargaku turu

Anggonku lan keluargaku ngumpul

Omahku

Uripku lan keluarga ning kono

Uripku kang seneng karo keluarga

Ning kono ono cerito uripku

Omahku

Kahanan apa wae tak rasakake ing kono

Omah cilik tak kangeni

Panggon paling nyaman ing ndonya iki

Nurfi Salsabila X IPS 1

 

KEMBANG

KEMBANGKU…

WANGI AMBUMU TANSAH NGREMENAKEN ATIKU

INGKANG TANSAH TAK RUMAT

ENDAHE PARASMU NGIASI OMAHKU

YEN TAK SIRAM OJO NGANTI LAYU

KEMBANGKU…

OMAHKU SEPI TANPA WANGIMU

MANEKA WARNA WARNIMU

NGIASI TAMAN NGAREP OMAH KU

SENENG BANGET RASANE OMAHKU AKEH KEMBANG

NAMA   : HARYA DHAMAR KRISTI

  1. : 18

KELAS : X IPS-1

 

“Srawung Bareng Konco Lawas”

Rasane wes suwe raketemu

Kanca lawas piye kabarmu

Kabeh wes sibuk karo tugase dewe-dewe

Wes do raono wektu kanggo srawung bareng

 

Kerep aku ketemu ing dalan

Tapi pada ora aruh-aruh

Koe do lali karo koncomu po?

Sek wis 3 tahun bareng- bareng

 

Pengen rasane srawung bareng

Ora mung siji, loro tapi kabeh

Crita pengalaman sek wis dilewati bebarengan

Ngguyu lan nangis bareng-bareng

 

Nalika kita bisa ketemu kanca lawas

 

Nama    : Ummi Hanifah

No.abs  : 25

Kelas    : X IPS-1

 

Guru

Oh guru………….

Panjenengan pahlawan mangsa.

Panjenengan ngajari kita.

Ilmu pengetahuan sing paling sing paling penting.

Bab urip kang pener.

Kanthi sabar,  panjenengan menehi.

Pitunjuk kanggo masa depan kita.

Oh guru……..

Kanthi tulus lan ikhlas.

Panjenengan ngajar kita.

Carane dadi wong sing sukses.

Matur suwun, kita ucaoskan.

Panjenengan bakal tansah.

Ngelingi kita.

Nama: cahyati janatun na’im (12)

Kelas: XS1

 

Tamanku kang endah  

Tamanku ingkang tansah asri

Sanget ngremenaken ati

Tanduran² warna warna jenise

Abang ijo kuning warnane

Endahe tamanku tansah agawe seneng atiku

Angin sumilir ingkang tansah nyaman

Manuk² ngoceh kanthi riang

Kupu² mencok ing kembang kanthi seneng

Wangine kembang

Tambah agawe seneng atiku

Natanael Adam Prasojo, absen 20 kelas X IPS 1

 

Banyu

Sampeyan sumber urip

Manungsa,kewan lan tetanduran

Tanpa banyu kabeh kita

Bakal mati saka kekeringan

Oh banyu…

Sampeyan menehi akeh

Entuk manfaat kanggo kabeh senadyan kadangkala

Mbuwang sampeyan

Nanging sampeyan tetep menehi

Sing apik kanggo kita

Nama : Claranis Pola Amadea

No : 13

Kelas : X IPS 1

 

Desaku

Desaku…

Katon apik lan resik

Penduduke sae lan becik

Wit witan ijo

Kembang kang wangi

Nambah sejuke desaku

Desaku…

Para warga,

Padha guyub rukun

Bangun desa sesarengan

Supaya dumadi desa kang ayem lan tentrem

Nama:Alexander Angga Eka S

Kelas:X IPS 1

Absen:04

 

Sekolah

Panggonanku kanggo golek ilmu

Omahku kaping pindho

Saben dino aku menyang sekolah

Ora kesel lan susah aku menyang sekolah kanggo      golek ilmu

Akeh pengalaman ingkan aku pelajari

Mboten wonten ing panggonan liyane

Teng sekolah aku oleh konco,pengalaman,lan ilmu kanggo wong liya

Merga ilmu aku reti apa-apa

Merga sekolah aku iso bangun bangsa iki

Bangsa ingkang maju lan bebudi luhur

Kita kudu sekolah

Supaya ora dijajah bangsa liya

Kita kudu sekolah kanggo mangsa sesuk ingkang apik

 Nama: Yogtavia Sherly Candra Dewi

 Kelas: XIPS1

No absen :26

 

Guru

Pahlawan ingkang tanda jasa

Yaiku kasebut Guru

Ingkang ngajari kula

Ingkang nyedhiyani ilmu pengetahuan

Kanthi tulus lan sabar

Kaping saka kringetmu

Teghese minangka perjuangan gedhe kanggo mahasiswa bangsa

Matur nuwun guruku

Perjuangamu banget migunani marang kawula

-Nesya msp/X-ips 1/27

 

Sewindhunanku

genep sewindhu anggonku urip ing donya iki.

Akeh ppangarep-arepkang

kula panjatken maring gusti

ingkang mirah lan maha agung

Ing ssewindhunanku

Ora ana hadiah.

Ora ana kue tar.

Ora ana perayaan.

Among siji sing tak pengini.

Donga sangka ibu.

kanggo putramu iki.

Arini M/X-ips-1/09

 

Indonesia

Alas sing asri

Gunung sing ijo

Samudra sing biru

lan kabeh kekayaan alam sing endah

 

Indonesia

Negara sing mempesona

Kaendahan negara iki

Ragam budaya

Ragam musik

Ragam tarian

Ragam basa

Ingisi endahe nusantara

Betapa endahnya Indonesia

Ayu Ermawani

XS-1               

 

       

Ilmu

saben dina saben wektu tak goleki

seko cilik nganti tua tak pelajari

supaya dadi wong kang berbudi

ilmu mergo koe aku dadi ngerti

 

ilmu

akeh wong kan nggoleki

nanging wong salah anggone ngetrapke

kang nggawe rusak bangsa kui

 

ilmu

amarga koe aku ngerti opo opo

amarga koe aku dadi iso

 

ilmu

aku nggoleki kowe amarga nduwe gegayuhan

gegayuhan kanggo masa depan

supaya urip penak lan krasan

wonten donya lan akhiratipun

 

Fitri Septia Nur K

XS-1

 

                   

Simbok

Banget tenan anggonmu bebungah putramu

Sikil kebak lemah, nganti tekan nanah

Ora luput ya mung kanggo anakmu

 

Atimu tan kaya samudera

Lathimu tan kaya lakuning angin

Ngayomi.. Tekan jeroning batin

 

Kulit kebak bundhas

Ora mikir sengsarane ragamu

Penting anak mangan ngombe kecukupan

Ojo ngasi mangan watu pikir simbok wektu iku

 

Tangis eluhmu ya mung mergo aku

Guyu lan esemmu ya mung kanggo aku

Aku kudu piye mbok?

Kanggo bales kebecikkanmu

Nalika segara sat banyune,

Nalika mega ilang putih e

Nalika gunung ilang puncak e

Tresnamu ora bakal sat

Ananging,

Apa tresnaku marang sliramu ya mangkono?

Dongamu simbok, dongamu, ya mung dongamu

Kang bisa ndadekke aku wong sing mulya

Ngabekti marang simbok

Simbok..

Tresnamu sejati

Ora mung nang lathi

Ora ana kang bisa nandingi

Nama : Dipta Nariswari        

              

Ora endheg ngarep-arep

Wektu ing ilusi

Ora endheg detake

Nyiji ing jiwa

Tansah tembus ora tau ngilang

Kudu dadi aku ngenteni kowe?

Ing ngendi jangkah dak arep kendheg?

Muga-muga kowe tansah awake

Sanadyan ora ana aku nengkene

agnes divania yona prilita X-Ips1

 

guruku

wayah esuk kowe wes teko.

ngorbanke wektu kanggo murid.

kesel rogomu ora diroso.

tansah nampa loro ning atimu.

 

guru

tansah relo kanggo pendidikan.

kowe pahlawa tanpo tando jasa.

ngajari murid kanti ikhlas.

tanpo nuntut bayaran.

 

guru

matur nuwun kanggo jasa-jasa mu.

ingkang nasehati polahan becik.

nuwun kanggo ilmu-ilmu ingkang okeh.

nuwun guru, tak ilingi jasa-jasa mu.

ivan aditya wijaya

XIPS 1

 

Guruku

. njenengan sing ngajar kula

. njenengan lampu ing urip kula

. njenengan ngajari kulakukan kanthi tulus

tanpa pamrih

. maturnuwun guruku

. guruku pahlawan tanpa tanda jasa

Ahmad Fauzi (X IPS1)

 

IBU

Njenengan sing Njaga Kula

Njenengan Lampu ning atiku

Njenengan Pahlawan Tanpa pamrih

Njenengan ngajari kula kanthi Sabar

Njenengan Nyambut Gawe kangge Kula

Ibu…

Matur nuwun kanthi Ngerawat kula

Katresnamu Ra bakal tak lalikke

Supriyanto/X Ips

Kanca

Pancen koe sing sabendina ana
Ana ing kahanan seneng lan loro
Sabendino kanggo panggon cerita
Cerita laraning ati lan senenging ati
Kanca.. Pancen koe sing paling ngrti
Pancen koe kui kanca sejati

Alfan Kusmantono
X IPS 1

KAWRUH TEMBANG MACAPAT
KAWRUH TEMBANG MACAPAT
KAWRUH TEMBANGMACAPAT Tembang/sekar  inggih menika reriptan utawi
Pasang Tarub lan Bleketepe
Pasang Tarub lan Bleketepe
Upacara Pasang Tarub lan Siraman        Salah
Materi Pembelajaran Geguritan
Materi Pembelajaran Geguritan
Materi Pembelajaran Geguritan Bahasa Jawa Geguritan menika
Materi Kesenian Kethoprak Lengkap
Materi Kesenian Kethoprak Lengkap
KETHOPRAK Kethoprak yaiku salah sijine jinis pagelaran
Must read×

Top
×